Posts

Showing posts from February, 2016

Amaran: Ini bukan cerita happy

Semenjak dua tiga menjak ni rasa kurang dalam hati. Kosong dan penuh benci. Kenapa ek?

Puas aku fikir nak cari jawapan. Jawapan yang terkeluar biasanya sebab marah, benciiiiiii dan geram tak sudah. Semua tu punca dari marah lah senang cerita. So apa yang marah sangat ni???

Tak faham. Ye. Aku lagi tak faham kenapa aku nak marah.

Kenapa marah??
Nak marah siapa?!
Pehal marah sangat ni woi?!
Geram kot!!!
Dah kenapa nak marah marah?!!

Jawapannya, heartbroken. Heartbroken lagi. Dan lagi. Lagi dan lagi.

Solusi: ambik wudhu, nak. Maafkan orang lain seadanya walaupun mereka tak sedar khilaf mereka. Mengalah dan redha dengan ketentuan-Nya kerana Allah provides better plan for us.

Kawan sampai kahwin

Hujung minggu lepas, a neighbour of my friends' room nikah. Well, she's a senior obviously. A health science student. Siap jemput datang Walimah dia. The best part is, akak tu cerita macam mana dia boleh setuju nak kahwin dengan husband dia.

Their first meeting was during kenduri kahwin abang kepada akak tu. So senang cerita, husband dia tu a friend of her brother. Just kenal kenal macam tu, as a sister of the groom masa tu. Till one day, the husband tanya kawan dia tu, (a.k.a abang kepada akak tu) pasal nama and some basic details about her. Dah alang-alang tu, get her phone number terus lah kan. Hahaha.

Perkenalan yang ringkas dan mudah. Send sms kepada akak tu dan terus introduce nama dan a few basic details yang penting. The husband dah kerja. Means, he's stable economically. Well, that's a quite important thing that most women will look up to in finding a spouse. Haha. But it depends. I said, depends on the situation and their personal preferences.

Apa yang menar…